söndag 22 maj 2011

Säsongsavslutning utan stolthet

Försommarsolen strålade över Londonlagen på Craven Cottage när den trettioåttonde och sista omgången av Premier League 2010/11 skulle avverkas. Londonderby Fulham mot Arsenal.

Utöver (den numera svåra) uppgiften för Gunners att bärga tre poäng och vinna en match, så var den avslutande matchen mellan Bolton och Manchester City avgörande för var Arsenal skulle placera sig i sluttabellen.

Saken, en oerhört viktig tredjeplats utan krav på kval till Champions League var överlåtet till Manchester City sedan förlusten mot Aston Villa. Men klockan 17:00 svensk tid var matcherna ospelade och kanske skulle Arsenal resa sig, om intet annat av ren stolthet - och avsluta säsongen med en seger?

Nä!

Det tog exakt 8 minuter och 26 sekunder innan Arsenal (med nykomponerad startelva som inkluderade Nasri-Chamakh-van Persie på topp) kom till sitt första avslut mot Mark Schwarzer. Dessförinnan hade Sidwell och Zamora runnit igenom mittfältet i en pigg start.

Föga överraskande var det också hemmalaget som tog ledningen. Detta tack vare ovan nämnda duo. Eller tack vare Jack Wilshere som drällde med boll på mittplan så att Fulham kunde kontra snabbt när Arsenals backlinje höll sig stillastående högt upp på planen.

Om det kändes igen?
Ja.

Tre minuter senare kvitterade pålitlige Robin van Persie efter ett rakt anfall med Diaby och Chamakh. 1-1.

Om det gav energi och krut till kanonjärerna? Nej.
Matchen gick på halvfart, Nasri nära smakmål på frispark men Schwarzer nådde högerkrysset. Istället blev det hemmalaget som åter tog taktpinnen när Vermaelen varit för snäll i en nickduell mot Zamora.

Wenger bytte in Arsjavin och Walcott, Zoltan Gera fick rött kort efter en vansinnighet med båda fötterna först in i Vermaelen. Här fanns nu 16 minuter att avsluta med kraft och finnes? Nej.

Walcott räddade poäng med snävt skottmål i 88:e minuten.
Samtidigt stod det 0-2 till Man City borta på Reebook Arena, och någon tredjeplats fanns inte inom räckhåll.

Arsenal avslutade med ännu ett kryss, totalt ELVA i ligaspelet innevarande säsong. Poängskörden stannade vid sextioåtta, tolv poäng färre än Manchester United, tre poäng från Chelsea och City som avslutade med sjuttioett poäng.

Det är då man börjar fundera kring flertalet av dessa kryssmatcher som deras innebörd. De flesta dessutom på hemmaplan.

Vad som händer med laget nu vet bara Wenger. Som nämnts här tidigare, om "alla" ska bort så kan man fundera kring vilket lag som står att försvara klubbmärket om tre månader?
Vilka spelare som ska söka ta laget vidare till gruppspelet i Champions League som försöka revanschera sig i ligaspelet ett år då miljardärerna bakom Chelsea och City lär fortsätta att vansinneshandla, och en säsong då Liverpool inte lär reprisera sin säsong, eller där Tottenham inte lär sluta satsa med ny arena i sikte och med smak på spel i Europas mest förnämsta cupspel.

Säsongen avslutas således utan kraft, utan någon egentlig stolthet. Vi vet inte vilka som kommer eller vilka som går.

Vi avslutar med många frågetecken. Hur många rätas ut på tre månader?



- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer: