onsdag 18 februari 2009

Thriller vid sidan av planen

Så började veckan med att man fick njuta litet Arsenalfotboll som påminde om större dagar än spelet som presterats merparten av innevarande säsong. Det krävdes dock ett offensivt spelande lag från The Premiership för att Arsenal skulle kunna släppa loss. Cardiff var inte motsåndaren som bjöd en kompakt yta av tio man i eget straffområde som spelade på den elfte gubben uppe i mittfältet när kontringsläge uppstod.

Läste någonstans i veckan att problemet med Arsenal i Premier League är att deras spel numera är sönderläst av motståndarna i Premier League. Det är därför det blir evighetslös handbolls-fotboll. Bollrullande runt tio man och klena avslut när bollen väl hittar in. Det har varit min huvudhypotes här tidigare.
Fler som tydligen delar den analysen således.
Men hur råda bot på den saken?


Motståndare lär inte plötsligt börja med att öppna upp sig mer. Kanske borde Arsenal börja spela mer oförväntat, litet "attackfotboll" framifrån. Som juniorerna i The Young Guns visar i sina bästa stunder i reservlagsmatcherna.

Till Arsenals större problem ska även läggas den evigt växande skadelistan. Varför så många av laget spelare hamnar i sjukstugan är ett mysterium. Är Wengers något "gracila spel" anpassat för fysiskt känsligare spelare - eller är det bara ren och skär otur?
Att aldrig kunna förmå att spela samman en riktigt tight startelva blir sedan ett nytt problem av problemen.

Ett annat problem, om man nu går in på den gråa och trista bogen, är osäkerheten kring Arsenals framtida ägarskap. Oligarken Usmanov var i farten under måndagen när Arsenal spelade gladfotboll, dagen då Eduardo gjorde comeback, dage då danske Bendtner gjorde sin bästa match i år trots flera missade målchanser.

Just den dagen, då börserna återigen svajade världen runt, så lyckades Usmanov köpa upp litet nya aktieposter i Arsenal. Han äger nu 25 procent. Kan Arsenal vägra oligarken styresleplats undras oroligt från London. Samma sak undras nu i ett arbetsrum i ett hus i de sydöstra delarna av konungariket Sverige.

Usmanovs förvärv av +0,5% i aktier gör honom till en enskilt mäktigare aktieägaren. Mäktigare än Danny Fiszman. Det finns mer som ligger och skvalpar där ute. Mångårige storägarinnan Lady Nina Bracewell-Smith lämnade styrelsen och klubben i slutet av år 2008. Vad som händer med hennes 15,9 procentiga aktieinnehav i klubben senare i vår återstår att se.

Det kan bli en thriller och nagelbitare värre än en cup-final.

Usmanov och hans Red and White Holdings, med David Dein i kulisserna hävdar dock att man inte avser köpa upp klubben. Ännu. Man ser förvärven som långsiktig investering...

"We are committed, long-term investors and supporters of the club and are comfortable that we are now in a protected position."

Man behöver definitivt inte vara övertygad förespråkare av planekomi eller renlärig kommunist för att vara misstänksam mot finansmän, inte i februari 2009!

Inga kommentarer: