tisdag 15 maj 2012

Märkliga säsongen 2011/12 över!

Så var den märkligaste fotbollssäsongen i mannaminnen över. Platserna 1 till 5 i Premier League avgjordes i den allra sista omgången, och vinnarna, hårdsatasande Manchester City som tog kronan från ärkerivalen i rött, korades först efter två mål på stopptid.

Vilken oerhörd spänning och ett bevis för ligans spänst tyckte de flesta. Själv hade jag gärna avstått från denna an-spänning denna säsong. Någon titel i sikte fanns som bekant inte, men däremot den viktiga platsen som garanterar spel i Champions League till hösten.

Chelsea i final mot Bayern München kommande lördag ställde till saken så att "Topp 4" blev ett måste om att sluta "Topp 3". Och de chanserna hade funnits före omgång 38. Men märkliga insatser mot QPR, Stoke. Wigan, Norwich...

Jag hade gärna sett att saken, i detta fall tredjeplatsen, avgjordes i sista stund. Men nu bar det hela vägen och ett litet tack bör nog ges West Brom's Marton Fulop som inte hade sin bästa dag på jobbet.

Det har varit en osannolikt osannolik säsong. En berg-och-dal-bana utan dess like. Spelmässigt på planen, som emotionellt i hjärna och kropp för varje supporter.

En säsongstart som ett isbad, återhämtningar, underbara segrar, kraschlandningar, märkliga förluster, nya skador och konstiga domslut. Ändå står Arsenal som ligatrea när tabellen summeras. Och på fler poäng än i fjol. 70 mot 68. Med flera gjorda mål, men också med nytt klubbrekord och flest insläpta sedan Premier League startade.

En märklig säsong. Efter en märklig sommar 2011. Och mitt i allt försvann Arsjavin. På "utlån". Hem till Zenit St Petersburg där han blev rysk ligamästare.

Det finns tusentals analyser att göra på den gångna säsongen, och tusentals gjorda. Att Arsenal nu måste göra sig av med litet barlast i spelare som kostar lön men inte levererar är uppenbart. Truppen måste spetsas. Att ha Podolski klar känns oerhört stabilt, men där finns ett knippe frågetecken att reda ut.

Främst framtiden för Robin van Persie, vars prisade och makalösa säsong är det stora goda minnet som förevigas. Om han vill vinna titlar i annat lag när 30-sträcket börjar närma sig, så fine. Men trist. Bara han inte blir ytterligare ett känt namn i Manchester Citys barocka lagbygge.

Mer om utvecklingen lär följa.
Idag ska dessutom Robin med agent ha suttit ned med Arsenal. I skrivande stund utan några besked.
Och de lär dröja.  


Inga kommentarer: