onsdag 6 april 2011

Gooners i Fraktioner

Håller vi på samma lag?
Lever vi för hur det går för Arsenal FC?
Läggs litet av årets utgifter på årliga resor, TV-paket, medlemsavgifter, "ett och annat" Pub-besök, någon tröja, kanske en nu halsduk, litet inrikes resor för att träffa likasinnade?
Avsätts eller omprioriteras fritiden emellanåt för att du ska kunna se just "den där" viktiga matchen?
Jag gissar så. Supporterskap är som andra hobbys - litet av ett missbruk och medför vissa udda beteenden som kanske inte alltid uppskattas av de allra närmaste?

Kanske inte alla arbetskollegor alltid förstår sig på dig när du kan äga världen ena måndagen för att ha förlorat densamma en torsdagsmorgon tre veckor senare...

Men någonstans på vägen eller i vågskålen så är det fler plus än minus. Du träffar nya vänner, ser nya platser - och - en match är aldrig en annan lik. En säsong är aldrig densamma.

Det är du och alla andra besatta vardagsgalningar som tillsammans formar delar av det livet. Sedan kan klubbmärken, färger, länder och städer som fångat hjärtat vara olika.

Här är vi i "Gooner-land".

Och denna "klubb" och samling finns över hela klotet. Och du behöver inga flygbiljetter för att umgås en tisdagskväll. Meningsfränder finns några knapptryck bort.

Men detta är ingen sekt. Ingen plats där alla tycker lika samma.
Möjligtvis förenas alla i glädjen vid vinst och i sorgen vid förlust.

Just nu, början av april 2011, så är det synbart spänt mellan diverse olika "fraktioner" inom den (oerhört vida) skara som har det gemensamt att de håller på ett fotbollslag från norra London med kanon i emblemet.

Besvikelse, ilska och frustration har jag känt tusentals gånger och mött tiotusentals.

Frågan är om jag mött så mycket hårda ord, ibland ren och skär elakhet, mellan olika supportrar som i grunden stöttar samma lag. Jag tror inte det. Sannolikt är en av orsakerna att man numera har varje liten opinionsyttring inom räckhåll i fickan om man så vill kolla läget.

För dagen känns det som om det vore en global samling av fraktioner, inbördes meningsmotståndare som alla vet bäst att tolka sanningen.
Som bokstavsträtande troende som bråkar om vem som tolkat den heliga skrift bäst.

Det är en tråkig utveckling. Månne naivt att känna så. Som någon slags fotbollshippie. Come together, typ.

Funderar på hur detta utvecklas. Men framförallt hur det kan utveckla Arsenal FC.

* * *
Det blev en rejäl portion Paella för Tottenham i Madrid igår. 4-0. Här log nog många rödvita, oavsett "falang" litet snett. Det är en okvalificerad gissning.

Tittar på hur Man Utd, utan att spela särskilt imponerande, tycks ta en viktig CL-skalp på Stamford Bridge, hur Chelsea vägrades en regelrätt straff på upploppet och hur sedan Torres sökte filma till sig en i slutsekunderna. Man Utd tog därmed sin första vinst i Chelseas hemmaborg på åtta år. Phu!

* * *
Carl Jenkinson är Engelsman med finsk mor. Han spelar i Charlton som högerback. Är 19 år och uppges vara på väg till Arsenal de kommande fyra åren.
Bye-bye Clichy!?





- Posted using BlogPress from my iPhone

Inga kommentarer: