söndag 31 juli 2011

Så lämnar vi juli 2011 mot vadå?

In i augusti och mot ny säosngsstart. Om 14 dagar, i skrivande stund, ligapremiär borta mot Newcastle. Fortfarande högst oklart vilka spelare som utgör Arsenal, och så kanske det förblir till midnatt mellan 31:e augusti och 1:e september. En inte allt för vild gissning?

Har nu följt försäsongens matcher och i Köln lärde vi oss att nyförvärvet Gervinho kan göra mål som ta snabba löpningar. Månaden avslutades med den egna cupen "Emirates Cup". Thierry Henry kom som den forna hjälten han är, och fick lyfta pokalen för hela arrangemanget, som varandes vinnare med Hasse Backes New York Red Bulls.

Arsenal mäktade inte vinna den egna cupen i år. "Försäsong" säger kanske de flesta. Vinnarmentalitet som saknas, säger jag.

Vad man kan utläsa av matchena mot Hangzhou Greentown. FC Köln, Boca Juniors som New York Red Bulls är att inte mycket har förändrats sedan våren 2011.

Backlinjen har fortfarande uppenbara problem vid snabba omställningar eller i pressade situationer. Mot Boca Juniors blev en ledning på 2-0 till 2-2, och det tack vare märkliga ageranden av Squillachi som Djourou.

I matchen mot New York var det en fast situation (hörna) som Henry kom loss på och då Arsenal inte lyckades rensa undan ordentligt blev resultatet ett självmål från Kyle Bartley. (Självmål har som bekant även nyförvärvet Jenkinson också hunnit med att göra. I Köln)

Det är en märklig känsla i knoppen inför vad som komma skall. Har medvetet valt att inte mangla alla turer och alla rykten om Fabregas och Nasri, eller andra spelare som "kanske" är på väg in. Jag vill bara att det löser sig. Och en del av lösningen är (som tidigare här präntats) att sälja av Fabregas OCH Nasri så fort möjligt. Ta pengarna och lägga på defensiv rutin. Annars lär den kommande säsongen bli mer dyster än yster.

Med en lagkapten i Fabregas, som trots sitt kontrakt till den siste juni år 2015 (fyra år kvar) som är så "övertydlig" i sitt missnöje att han öppet lämnar Emirates Cup och sitt nuvarande lag, mitt under pågående match mot Boca Juniors, så är det självklart att han inte kan vara kvar.

Det försöker ekonomiskt skuldtyngda Barcelona, ledare som spelare, att tjäna pengar på. Fuck Off Laporta som tjatar om överpris och jämför med Premier Leagues mer mediokra spelare, Upp med cashen!

Wenger har sagt att han avser fokusera endast på de spelare som är redo att ge allt för laget. Jag grunnar på om Nasri är det. Och om det är värt drygt 270 miljoner svenska kronor att låta en omotiverad Nasri (som är långt ifrån formen från hösten 2010) stanna kvar för att vara missnöjd, och sedan vandra ut från laget gratis.

Var pengarna kan investeras vet vi, som ser vi. Även offensiva kvaliteter behövs. Det har också träningsmatcherna visat. utan Robin van Persie och utan Gervinho, vem ska stå för målen?
Inte är det Chamakh. Killens formkurva och utveckling de senaste åtta månaderna är skrämmande.

Arsjavin vill mycket. Heder. Men det klickar i tajmingen och den lille tsaren tar gärna den där extra som onödiga dribblingen vilket medför att läget hastigt stendör. Walcott dras med sina skador, och någon forward är han inte.

Jag hojtar inte efter världsstjärnor men väl rutinerade spelare med ålder och fysik.
Vi lär väl se hur det går med Mata. Spurs är i vanlig ordning på jakt efter spelare som Arsenal scoutat. Vår fördel heter Premier League. Om laget nu tar sig till gruppspelet i höst efter kval.

Vieira, som valde att arbeta med Manchester City, framför Arsenal, klagade under sommaren på att dagens Arsenal saknade det fysiska spelet. Ett ljus under försäsong är Benik Afobe. Med arton år så har han framtiden för sig, om han får tid att utvecklas.

Försäsongens stora utropstecken som överraskning är Thomas Rosicky. jag har inte sett tjecken i sådan form sedan 2006/07. Tänk om han kunde få vara skadefri. En ålderman som "late bloomer." Fyller Nasris plats i nuvarande form. Vågar ta de oväntade skotten. Sådant man definitivt vill se mer av.

* * *
Sena rapporter gör gällande att även Wilshere hann med att skada sig under de sex minuter han spelade mot New York Red Bulls. Låt det inte stämma. Redan har vi Conor Henderson borta för minst ett halvår, Abou Diaby skadad som vanligt, liksom Theo Walcott.

Inga kommentarer: