tisdag 13 oktober 2009

Så fabricerar man en nyhet och annat

Tandagnisslan och mediaspektakel. Det blir lätt så när det är landslagsuppehåll. Silly Season drar igång igen. Klubbarna runtikring ska köpa än den ena, än den andra. Något ska hålla läsare/lyssnare/tittare sysselsatta och aktiva att fundera kring även utanför VM-kvalandet.

Cesc Fabregas är en av dem som har varit hemma i Spanien och spelat VM-kval för nationen. Med Fabregas på hemmaplan så funderar nationell media på huruvida den här mittfältaren ska komma "hem" eller inte. Eller snarare när. Man vet ju att killen någon gång vill till Barcelona. Man vet att intresset är ömsesidigt.

Fabregas har gång efter annan förklarat att han avser fullfölja sitt kontrakt med Arsenal. Att han nu spelar för klubben och att han är trött på rykten om en nära förestående flytt, att han är trött på att supportar misstror honom. Stt man tolkar in för mycket av hans mimik och gester på planen om det inte går så bra som han själv vill.

Men det ger ingen bra story. Man traskar iväg till Barcelonas Txiki Begiristain och frågar om han inte är hyggligt intresserad av den unge Katalanen. Inte minst nu när det vankas Afrikanska mästerskap i vinter. När barcelona riskera bli litet åderlåtna på mittfältet. Jovisst, svarar Begiristain, som vill ha Fabregas, helst i förrgår.

Så blev det en nyhet.
Fabregas till Barcelona!
Igen.
Så kan man repetera nyheten litet varstans under några dagar.
Och storyn blev en sanning.
Eller blev den?
Tro inte på allt du läser.

Att Fabregas är ur form på grund av att farfadern ligger svårt sjuk i Spanien får man nog tro. Hans syster har ju twittrat om det. Och sociala medier är som bekant "The grej of the day"...

* * *
Patrick Vieira kom försenad med flyget till London när han skulle åka och hälsa på gamla vänner vid Emiraten. När matchen var slut gick han istället på annan toppfotboll i den brittiska huvudstaden: Chelsea-Liverpool.

Direkt blev det en "nyhet" att Vieira minsann nu övervägde att flytta till Chelsea i januari. Nu har Vieira talat med Italiensk media om läget i Milan.

Han har gjort klart att han avser fullfölja kontraktet med sin klubb till våren 2010. Vieira ska således ingenstans i januari. Inte till Arsenal. Inte till Chelsea heller.

* * *
Myles palmer och "Arsenal News Review" kan milt uttryckt hålla litet…eh...tröttsam "von oben-attityd", och för mycket av varan av att "det var bättre förr".

Man får ta Myles med en och annan nypa salt. När han träffar författarkollegan Alex Fynn med god insyn i Arsenal blir det riktigt intressant. Och läsvärt:

http://bit.ly/4t6NSL

Inga kommentarer: