tisdag 20 oktober 2009

Slitet Arsenal på kryss i Holland

Så var säsongens sömningaste CL-match, kvalet inkluderat, avverkad på Holländsk mark mot vårens ligamästare AZ Alkmaar. Ett märbart slitet Arsenalkollektiv, där de flesta spelare matchats hårt i liga, cupspel och för sina nationer i VM-kval, kom något uddlösa till ett höstlikt Holland där Alkmaars taktik bestod i att låsa mittfältet i allmänhet och punktmarkera Fabregas i synnerhet.

Tillknäppt och småtrist. Ett misstag i trettiosjätte minuten kostade AZ Alkmaar ett mål när trion Arsjavin->van Persie->Fabregas samarbetade och lagkaptenen fick rulla in 0-1.

Efter pausvila var matchbilden fortsatt densamma. Arsenal hade svårt att ta sig framåt då AZ Alkmaars defensiva spelstrategi höll i sig.

När hemmalaget kom, så kom man på högerkanten, och Clichy hade (återigen) vissa problem att hålla såväl kanten som motsåndaren stången. Några egentliga farligheter bjöds dock inte. Undantaget så en hörna där Diaby var nära att upprepa säongens misstag i Manchester... Men med minimal marginal blev det tack och lov inget självmål denna kväll.

Wenger valde plocka ut Robin van Persie, sannolikt för att spara på kraft och energi inför det kommande Londonderbyt mot West Ham i ligan på söndag. In så med Carlos Vela, som sparkades ned i straffområdet. Dommartrion var svensk,
så "självklart" renderade situationen inte i någon straff. (Traditionens makt?)

I slutet, tre minuter in på stopptid, dömdes istället en märklig frispark i kamp på mittfältet. Bollen slogs in i boxen och en i stunden obevakad Mendes Da Silva fick slå kvitteringen i mål bakom en chanslös Mannone.

Surt och irriterande!
Här blev tre poäng en.
Bör sannolikt inte avgöra gruppspelets utgång, men tre poäng hade självklart varit bättre.


Om det varit mer rättvist vet i tusan. Det saknades kraft och energi hos Arsenal, och AZ Alkmaars taktik gick vägen för kvällen. Jag tror på en annan matchbild i returen på Emiraten om två veckor.

En kväll som denna hade de flesta mer än gärna sett att skadebänken varit glesare. Walcott, Bendtner, Rosicky och Nasri hade behövts, friska och krya, för att avlasta dagens startelva, främst anfall och vingar.

Kan ändå inte annat än att imopneras av främst två spelare denna kväll:
Arsjavin som sliter nåhot kopiöst, även om kraften, eller kanske var det skärpan, i avsluten inte var hundraprocentiga för dagen. Men vilken furie det är. Framåt som bakåt.

Vermaelen som gör en fullständigt felfri match. Inte en passning eller brytning fel, och man kan banne mig inte vara annat än barnsligt glad över det tillskottet i truppen!

Olypiakos tog full pott mot Standard Liege och flåsar Arsenal i hasorna om en gruppseger. AZ Alkmaars sena kvittering till trots, men de går inte vidare, och det gör heller inte belgarna.

Intressanta resultat i övrigt denna afton; Liverpool fick pisk hemma mot Lyon, och ligger nu i litet pressat läge. Av expertisen så överhaussade regerande mästarna Barcelona föll också hemma - och det mot Rubin. Kvällens skräll.

1 kommentar:

linus sa...

hej! go blogg, vill bara tillägga att frisparken som resulterade i az mål var en offside på arshavin innan kampen.