torsdag 31 juli 2008

Mittlåset svag länk

1-3 borta på "nya" Mercedez-Bens Arena mot rutinerade tyska Vfb Stuttgart i en försäsongsmatch med väl godkänt tempo och attityd borde rendera i idel hyllningar. Det här var minsann inte något Österrikiskt hopskrap av lokala förmågor, utan två europeiska storlag som testades mot varandra. Några konstaterande efter matchen:

Visst, Adebayor och van Persie debuterade, och de var något ringrostiga. Okey. Men någon synkron anfallsduo utgör de inte. Har aldrig gjort, och jag är ytterst tveksam till om de någonsin kommer att göra det. Adebayor sprang sin vana trogen offside några gånger för mycket. Van Persie fungerade bäst som framspelare än som avslutande anfallare under onsdagskvällen.

Efter en mållös första halvlek byttes Bendtner och Vela in. De har tränat ihop. Och det syntes. Här fanns dynamik som skvallrade om att det kan finnas magiska studer att vänta. Som bekant har här varit litet kritiskt mot Bendtner. Kanske är det året att blomstra. Kanske är det året då Bendnter och Carlos Vela bildar Gunners vassaste anfallsvapen?
Båda imponerade i spel, tajming och inte minst vid de två första målen. Att unge Jack Wilshere iskallt slog in en lurig markstudsande boll bakom forne Arsenal-keepern Lehmann, efter att ha bröstat ned den, var också konst att njuta av.

Sinnet i välbehagligt tillstånd.

Men: Oron gnager fortfarande över att Arsenals forna adelsmärke; "Den starka backlinjen", inte kommer att hålla i de stora matcherna kommande säsong. Inte som den nu är konstruerad. Djourou i comeback som kunde sett bättre ut. Kommunikationen med Gallas var usel. Att byta in Gavin Hoyte i slutet gjorde ingen skillnad.

Med två utpräglat offensiva ytterbackar i Sagna och Clichy måste det vara tryggt och tufft i mitten. Det känns långt därifrån just nu. Även mittfältet har en uppgift att täcka av anfall, och det var svårt att utläsa något av nyförvärvet Nasris riktiga kvaliteter på det området. I debuten som var "ok" så lämnade Nasri litet för stora ytor emellanåt. Men det oroar mig mindre.

Matchen i sig måste ha givit ytterligare en portion gott självförtroende. Och Wenger en del att fundera på. Törs han spela Wilshere i PL redan i år?

Hemfärd och Emirates Cup i helgen. Det ska nästan bli skönt att värmeböljan lämnar min regionala hemisfär. Då kan fotbollstittande inomhus bli ett gott alibi till att "slippa" båt, trollingfiske och badande barn som aldrig vill gå upp ur vattnet...

Inga kommentarer: