onsdag 14 april 2010

Mot avgörande på flera fronter

Då var det dags för en av ligans återkommande höjdpunkter. Det är sällan så sött vid seger, och surt vid förlust. Prestigederby mellan de mest rivaliserande Londonlagen i Premier League.

Tottenham vs Arsenal!

Optimismen tycks vara hög bland de flesta gooners. Robin van Persie åter i truppen. Om han får spela är tveksamt. Men kanske kan det ge laget en moralisk boast.

Tottenham utan en radda nyckelspelare ibland andra Palacios, Krancjar och Jenas. Sannolik omeback för Ledley King.

Även Arsenal saknar å andar sidan som bekant en del tungt som rutinerat manskap i Fabregas, Arsjavin, Galls, och under tisdagen aviserades även Song.

Det finns inga lätta derbyn, och detta absolut ett av de tuffare. Startelvor och spelarnamn får liksom en underordnad betydelse. Det blir ofta känsla, energi och motståndarens misstag som avgör ett derby.

Båda lagen har kniven på strupen. Arsenal i att söka jaga det som nu jagas kan i loppet mot slutfinish. Chelsea ser onekligen ut att ha nära till ligatiteln nu. (De bör för övrigt tacka domarkåren för de tre poängen hemma på Stamford Bridge mot Bolton, som borde haft minst en straff.)

Tottenham kommer att göra allt som står i deras makt för att söka greppa den åtråvärda fjärdeplatsen som innebär kvalspel till Champions League. Laget nu hårt pressat av Manchester City om platsen.

Det är också två revanschsugna lag som möts under onsdagskvällen. Arsenal efter utskåpingen i Barcelona, och Tottenham efter helgens semifinalförlust mot Pompey i FA-Cupen.

Tottenham kommer inte att bjuda på något, att se Arsenal ha minsta chans på ligatitelns kan inte tillåtas. Arsenal (och dess supportrar) vill fira St Totteringham's day så snart möjligt, vilket kan bli ikväll.

Det är variabler av alla de slag som bäddar för en mycket sevärd drabbning.

Om Arsenal får däng ikväll så är titeldrömmen definitivt borta. Den känns litet avlägsen redan. Var ska Chelsea tappa? Inte mot Liverpool, som de spelar. Sannolikt inte mot Tottenham. Dessutom har Chelsea en målskillnad som inte är helt lätt att äta in på det matchantal som återstår av ligan 2009/10.

* * *
En slag av helt annat slag pågår nu bakom kulisserna. Och det handlar återigen om Arsenals framtida ägarskap. Sakteligen har den tysta jänkaren, Stan Kroenke, köpt in sig i klubben. Med 29.9 procent av aktierna var det mest en formalitet kring när han skulle knipa de sista 0.1% och därmed kunna lägga ett bud på hela klubben.

Men scenariot kan nu ändras drastiskt. Detta sedan forna storägarinnan, Lady Nina Bracewell-Smith, nu gjort sig redo att sälja av sitt ansenliga innehav om 15.9% av sitt aktieinnehav.Gissa om oligarken Usmanov lurar runt hörnet med våta läppar. Detta trots att han under tisdagen lät deklarera att han är nöjd med de 26% han just nu besitter.

Kronke har samtidigt fullt upp på annat håll hemma i USA. Han håller just nu på att slåss i liknande affär om att ta över det amerikanska NFL-laget St Louis Rams.

Var ligger hans fokus och energi?
Hur mycket pengar har Kroenke till dessa köp?
Är det en medveten plan att bli storklubbsägare på båda sidor Atlanten?


En spännande framtid väntar.
Otäckt spännande, vill jag hävda.

* * *
Det babblas och tuggas om Fabregas och Barcelona. Har nästan slagit dövörat till. Men av någon anledning har Wenger tagit till orda. Le Bos, som brukar köra med attityden att spelare som vill flytta bör få göra det, viftar plötsligt med kontraktet som säger 2014 och säger att Fabregas inte är till salu.

Frågan är om Fabregas ens gör klokt i att flytta kommande sommar, även om det blir ännu ett titellöst år. Jag kan inte se vems plats han ska ta i Barcelona just nu. Och kanske vill han verkligen vinna något med Arsenal innan han slutligen flyttar hem.

Övriga rykten handlar mest om Arsjavins framtid i Arsenal. Ryssen anses snacka för mycket och för öppet och producera för litet. Skitsnack tycker jag. Ryssen, som inte kommer att spela sönder sig i Sydafrika, ska vara kvar.

Kanske bör Wenger däremot ta sig en funderare om Eduardo. En utmärkt fotbollsspelare som kanske skulle lyfta i ny miljö. Inte försvinna, sm många som lämnat Arsenal senare gjort.

* * *
Come On You Reds!

Inga kommentarer: