söndag 30 januari 2011

Leyton Orient nästa i FA-Cupen

Det blir ett derby i norra London i FA-Cupens åttondel. Grannen Leyton Orient står värd när Arsenal kommer på besök 19:e alternativt 20:e februari. Sju dagar innan ligacupfinalen på Wembley.

Men vägen till avancemang var långt ifrån säkert för The Gunners som fick närmast oväntat stora problem med Huddersfield Town som det egna spelet. Med Ipswich som Leeds i färskt minne kanske det inte var så förvånande.

Arsenal kan spela jämnt med europeiska topplag, slå toppkonkurrenten Chelsea, men har nu hamnat i stora problem mot lag som kommer underifrån.
Kanske handlar det om idrottens märkliga psykologi och om omedveten underskattning?

Det började med spel mot ett mål där spelare som Squillachi, Diaby och inte minst Almunia var åter från start. Wengers tanke var sannolikt att vila de tyngre pjäserna efter rekordmatchandet i januari. Och bollen plockades hänsyslöst från gästerna samtidigt som skärpan saknades i avsluten.

Få spelare har fått så mycket spott och spe av de egna innevarande säsong som Arsjavin. Lille Tsaren gjorde definitivt ingen dålig insats, men uppenbarligen är det något som låser sig vid egna avslut.

Nu var det Bendtner som fick frälsa hemmasupportrarna på ett osedvanligt tomt Emirates. Målet skrevs till självmål då danskens skott touchat Clarke efter drygt 20 minuter. Almunia hade inte mycket att göra under den första halvleken men kändes igen via en märklig utrusning i sidled.

Första halvleks stora händelser blev så att Nasri drog på sig en muskelbristning i en löprusch vilket tvingade honom att lämna planen per omgående. En skada man inte ville se. Sedan decimerades Arsenal till tio man efter att Squillachi dragit på sig rött kort för målchansutvisning.

Wenger fick plocka in Song på mittbacksplats i andra halvlek, och plötsligt såg vi den märkliga förändringen träda i kraft. Huddersfield pressade, Arsenal slarvade. Det STANK kvittering lång tid, och det tog 20 minuter in i andra halvlek innan den kom. Rörigt i eget straffområde gav Lee chansen att kvittera. Distinkt upp i högra nättaket och spanjoren var inte att lasta.

Sedan var det momentet frustrerat jagande utan utdelning. Luktade omspel, eller än värre, uttåg.

Fabregas fick så komma in och plötsligt såg spelet annorlunda ut igen. Som en schablon av tidigare matcher. Det krävdes dock en tveksam straff för att säkra segern. Bendtner fick ett livtag och föll lätt. Lagkapten Fabregas gick fram i slow motion för att smälla in 2-1. Målet som nu tar Arsenal vidare mot grannen något österöver.

Det höll på att bli storskräll på annat håll. Notts County mot miljardbygget Man City var en rivig tillställning där hemmalaget till vardags i League One spelade hårt och fullkomligt respektlöst mot Mancinis stjärnor. 1-0 på hörna i 60:e minuten kändes fullkomligt rättvist efter de svartvitas slit på en plan som kunde varit allsvensk i april.

Men nyförvärvet Dzeko kvitterade med 10 minuter kvar. Tyvärr lär inte Notts ha något att hämta i returen i Manchester är en inte helt ovågad gissning.