onsdag 30 september 2009

Vem ska äga Arsenal?

Svaret på frågan, som varit aktuell i snart två år av styrelsebråk och aktieturbulens, tycks alltmer närma sig ett svar:
Stanley Kroenke, god för cirkus 30 miljarder i svenska kronor.

Ända sedan en av Arsenals riktiga "ägar-elefanter", Lady Nina Bracewell-Smith, aviserade att hon avsåg sälja sitt nästan 16 procentiga innehav i klubben har oro och spekulationer eskalerat som gått hand i hand.

På ena sidan, oligarken Alisher Usmanov, som knutit till sig forne viceordföranden David Dein och bolaget Red And White Holdings Ltd. På andra sidan amerikanske sport- och fastighetsägaren Stanley Kroenke.

Båda först skydda som pesten av Arsenals styrelse, då de damsugit marknaden på aktier. Så, under 2008 föll plötsligt amerikanen Kroenke till nåder. Kroenke är en man som sällan syns i medialjuset, än mer sällan i London. Så, vid hemmamötet mot Wigan i september, så sitter Kroenke tillsammans med självaste ordförande Peter Hill-Wood på Emiratens mer bekvämma lädersäten...

Och nu tycks Kroenke dra det länsta strået om Lady Ninas aktier. Det innebär att han blir den enskilt största aktieägaren OCH att han därmed har att lägga bud på hela klubben.
Att Kroenkes bekant, Ivan Gazidis, var mannen som tog över rollerna efter David Dein och Keith Edelman som ny sportchef i Arsenal var förstås ingen slump.

Det har slipats på detta länge. Så oavsett vad konservativa fallanger anser, så kan Arsenal FC få amerikanskt ägarskap.

Till skillnad från de evigt inbördes trätande amerikanska ägarna Tom Hicks och George Gillett i Liverpool (som nu talar om att släppa taget för att låta ännu en oljeshejk ta över) eller Manchester Uniteds amerikanska ägare Malcolm Glazer, så har Kroenke en hyfsat genuin bakgrund inom sportens värld. Han är drivande inom basket, NHL-hockey, amerikansk fotboll, och "soccer".

Några tokmiljarder a la "galen / utttråkad oljeshejk" lär inte regna över klubben om Kroenke tar greppet. man får anta att Hill-Wood och Kroenke redan diskuterat en moderat strategi där planen att bygga på klubbens framtid via egen arena och stora fastighetsinnehav även blir den fortsatta inriktningen.

Den misstänksamma ser sannolikt snabbt paralleller med Glazers, som använder en storklubb för att belåna annan verksamhet.

But that's not the Arsenal Way...

Inga kommentarer: