fredag 19 december 2008

Vad händer efter Lady Bracewell-Smith?

I 70 år har finansfamiljen Bracewell-Smith ägt aktier i Arsenal FC. I veckan beslutade Nina Bracewell-Smith, med bas i Indien att sälja alla sina andelar i fotbollsklubben. Det är ingen liten andel. Det är 15,9%. Beräknat värde 750 svenska miljoner kronor. Varför? Det spekuleras i att "Lady Nina" inte var förtjust i valet av amerikanen Ivan Gazidas som ny operativ VD i Arsenal.

Ska en ny maktkamp nu få sin start om Arsenals framtida ägarstruktur?

Gazidas var ett tydligt val. Han står amerikanen och andelsägaren Stanley Kroenke nära. Mannen och miljardären som var intresserad av att köpa upp Arsenal. Det blev rena karusellen. När engelska Arsenal var på väg att gå samma väg som Liverpool och Manchester United, hamna i händerna på "jänkare" så var tongångarna höga hos såväl supportar som i styrelserum.

Men ytterligare ett uppköpshot kom att förena detta fiendeskap. Till viss del. Alla storägare belades med handelsförbud när mångårige vic-VD:mn David Dein hoppade av, och hade det sällsynt dåliga omdömet att sälja sin andel till Uzbekiske oligarken Alisher Uzmanov.

Uzmanov damsög därefter snabbt markanden på "mindre poster" och kom snabbt att kontrollera drygt 24% av aktierna i Arsenal...

Attityden till Kroenke förändrades och plötsligt gick den amerikanske miljardären från att ha varit en otäck fiende till nyttig bundsförvant.

Nu finns 15,9% av fotbollsklubben till salu på marknaden.
Varför skulle Uzmanov inte fortsätta handla?
På grund av finanskrisen?
På grund av att han medvetet och tydlig placerats med kännbart avstånd från köttgrytan?

Vad händer efter Lady Bracewell-Smith?

Vad är detta för säsong?

Idag lottas motståndaren i Champions League i januari. Jag har önskar vilket lag jag INTE helst ser: Bayern München. Lita på att det blir Bayern München.

Inga kommentarer: