onsdag 31 december 2008

Arsenalåret 2008


Nytt år står för dörren och för dagen lämnas rykten om nyförvärv åt sidan. Så även trätor mellan Kolo Touré och William Gallas. När året summeras blir det en tillbakablick och med ett konstaterande att 2008 blev ett tämligen tungt år för The Gunners som dess supportrar. Säsongen 2007/08 som startade så lovande. Sedan kom årsskiftet…

JANUARI 08
Nyförvärvet Diarra "trivs inte i klubben" på grund av för litet speltid, han försvinner i transferfönstret och Arsenal blir en mittfältare färre. Robin van Persie återkomst försenas, Arsenal åker ur Carling Cup med dunder och brak mot ärkerivalen Tottenham (5-1). Gallas träter öppet med Bendnter, Rosicky drar på sig den långtidsskada han ännu inte återhämtat sig från. Månaden avslutas ändå med Gunners i ligatopp.

FEBRUARI 08
Ett nyförvärv i transferfönstret i unge Luke Freeman. Annars var det ingen månad att minnas med glädje. Ut ur FA-cupen med en stjärnsmäll i Manchester mot Manchester United då resultatet skrivs till 4-0. Skadeläget i laget förvärras. Den ödesdigra matchen i Birmingham kommer att prägla resterande del av säsongen. Laget spelar 2-2 efter en märklig straff dömd av Mike Dean när Stuart Parnaby slängt sig över Clichy. Vad vi minns med sorg är dock hur Martin Taylor lyckas slå av benet på Eduardo.

MARS 08
Tre kryssmatcher i ligan på raken och Arsenal tappar greppet i tabellen. Glädjeämnet är bortavinsten i Champions League med 2-0 på San Siro mot AC Milan. Vad man inte vet här och då är att Flamini visas runt på plats och sannolikt bestämmer sig för sin nya klubbadress. St Totteringham’s Day infaller den 9:e mars, men det är svårt att glädjas. Drogba sänker Gunners och vid månadsskiftet har laget halkat ned till en tredjeplats i ligan.

APRIL 08
Det är fortsatt motgång. Svenske domaren Peter Fröjdfeldt skickar ut Arsenal ur Champions League i returen på Anfield och ger Liverpool semifinalplatsen efter årets domarskandal. Manchester United punkterar eventuella drömmar om ligatitel med en 2-1 seger på Old Trafford. Flamini haltar med kontraktsskrivandet och det ser ut som att den franske mittfältsklippan inte kommer att göra så många fler matcher för Londonlaget.

MAJ 08
Det är rörigt i styrelse som med ägarskap och aktieinnehav. Det är Usmanov och det är Kroenke. Keith Edelman "lämnar" klubben. Hleb ryktas vara på väg att lämna klubben och Arsenal avslutar en titellös säsong med två ligasegrar, Walcott blir den siste att göra mål i bortavinsten,, 0-1, mot Sunderland. Lehmann aviserar att han ska flytta hem till Tyskland. Sommaren är på ingång och EM står för dörren.

JUNI-JULI 08
Transferrykten och transferrykten. Årets sommarsåpa kom att handla om Adebayor som ansåg sig ha för litet betalt i Arsenal. Adebayors agent lyckades placera Ade i varje europeisk storklubb. Hleb lämnar, Flamini lämnar, Gilberto lämnar…
Det ser tunt ut på mittfältet!
Nyförvärven Samir Nasri och Amaury Bischoff presenteras. I övrigt är det bara rykten.
Och idel rykten.

AUGUSTI 08
Ligan startar och sjukstugan är redan full. Silvestre från Manchester United presenteras som ännu ett nyförvärv, vilket får många att skaka frågande på huvudet. Första förlusten i andra ligamatchen i Londonderbyt mot Fulham. Alla väntar på nyförvärv. När transferfönstret stänger natten den 1:e september så har vare sig Gökhan Inler eller Xabi Alonso lyckats lockats till Arsenal.

SEPTEMBER 08
Wenger ser ut att få visa en gnällig omvärld hur rätt han har med sin filosofi att satsa på ungdomar. Wigan krossas i Carling Cup med 6-0. Men snart ska Arsenal lämna cupen. I ligan blir det stryk hemma på Emiraten mot nykomlingarna Hull. Månadens glädjetjut kommer i CL:s gruppspel där FC Porto krossas med 4-0.

OKTOBER 08
Det enda jag vill minnas från höstmånaden är hur Arsenal besegrade Fenerbache i Istanbul med 2-5. När det var dags för ligamötet mot Tottenham lyckades Arsenal släppa en ledning med 4-2 till 4-4. Det var darrigt värre och det krävdes stor möda att slå West Ham med ett mål.

NOVEMBER 08
Torsk mot Stoke. Torsk mot Aston Villa. Men vinst mot Manchester United och mot Chelsea. Årets Arsenal förvånade vänner som fiender. Galls är för frispråkig i fransk media och förlorar kaptensbindeln. Fabregas, som gått på halvfart hela hösten, får överta kaptensbindeln. Theo Walcott skadar axeln och blir inte åter på månader.

DECEMBER 08
Arsenals "Young Guns" åker ur Carling Cup efter håglöst spel mot Burnley. Kryssen haglar i ligan och Arsenal tar sig vidare i Champions League trots stryk mot FC Porto borta i sista gruppspelsmatchen (2-0). Laget lottas mot AS Roma i den kommande åttondelen. Eduardo Da Silva gör comeback med reserverna mot Pompey och sprider litet hopp. Fabregas skadar knät illa i hemmamötet (1-1) mot Liverpool och sprider litet mörker. Arsenal får jaga fjärdeplatsen i kamp mot Aston Villa och tappar återigen en ledning i slutminuterna. Gallas lyckas ge laget årets sista seger, men vad hjälpte det när Hull gör självmål mot Villa?

Året började med en stabil ligaledning år 2008.
Året avslutas med en femteplacering.

Vad nästa år bjuder?
Time will tell.

Gott Nytt år!

Inga kommentarer: