lördag 17 januari 2009

Behöver Arsenal Upson?

Medan stor energi och spaltmil av text i media och på bloggar under innevarande Silly-Season och transfer ägnas Arsjavin så har endast några spaltcentimeter och enstaka bloggrader avhandlat mittbacken Matthew Upsons eventuella återkomst. Det skulle handla om en lån- och bytesaffär med Londongrannen West Ham, just nu hårt pressade av den ekonomiska krisen.

West Ham får låna Bendtner och Arsenal tar sig an Upson, som fått Capello's välsignelse i det Engelska landslaget.

Upson som tillhörde Arsenal under åren 1997-2003 gjorde få matcher i klubben. Orsaken var att Arsenal på den tiden hade just det som gjort klubbens profil så känd: ett lag med en stark defensiv backlinje. Och detta med peresoner som Tony Adams ocvh Martin Keown. Här var inte lätt att ta plats för den då unge Upson. Men främst var det Upsons eviga otur med långtidsskador som gjorde att han (som så många andra Arsenalspelare) ägnade mer tid åt rehabilitering än åt serie- och cupspel. När han var frisk blev det utlån till klubbarna Nottingham Forest, Crystal Palace och Reading, innan han såldes till Birmingham City för £ 1 miljon.

Under sex år blev det så totalt 56 (mållösa) matcher i Arsenal...

Att det fladdrar betänkligt i Arsenals backlinje innevarande säsong är ett faktum. Och är det inte skador som spökar så talas det om vantrivsel och personlig osämja. Laget går därför runt på olika konstruktioner som personer, match från annan.

År 2007 (långt innan någon kunde stava till ordet "finanskris", allra minst isländske ägaren Björgolfur Gudmundsson...) köptes Upson in på ett 4,5 år långt kontrakt till West Ham för £6 miljoner pund. Det startade med skador även här, men Upson har sedan hunnit med över 50 matcher för Hammers, samt fått förtroendet att bära kaptensbindel.

Är då snart 30-årige "Matty" lösningen på en stabil backlinje?
Konstateras kan att Wenger aldrig någonsin tidigare "tagit tillbaka" en spelare som väl lämnat klubben. Frågan är varför han skulle göra det nu?

Att låna ut valpige Bendtner synes inte vara någon dum idé. Detta förutsatt att Wenger väljer att spela Vela mer, samt att Eduardos återkomst fungerar efter alla förhoppningar. Men om framtiden kan ingen sia, och transferfönstret stänger om 14 dagar.

Ett annat alternativ i att förstärka backlinjen kunde vara att "raida" Zenit St Petersburg på kroaten Ivica Krizanac som man tar sig an tillsammans med Arsjavin...

Nu synes allt förhandlade med den ryska klubben gå trögt. Under lördagen rapporteras att Usmanov ska vara mannen som blir nyckeln till att någon affär med Zenit ska gå i lås. Frågorna som uppstår är om Arsenal verkligen är betjänt av den typen av hjälpande händer. Den andra frågan är hur försvaret kommer att formeras under vintern och våren 2009.

Inga kommentarer: