söndag 28 augusti 2011

#oldtraffordmassacre 110828

Att det skulle bli en smäll på Old Trafford kändes inte som en högoddsare. Att det skulle bli en fullkomlig massaker, och fotbollshistoria man gärna sett oskriven. Det var en annan femma. Arsenal kollapsade obönhörligt som fullkomligt. Det var inte platt fall. Det var fritt fall. 8-2.

Det är 115 år sedan nu 125-årsjubilerande Arsenal föll med sådana siffror.

Man kan hitta förklaringar i avstängningar och skador. Men för att vara något balanserad efter en av de mest horribla fotbollsmatcher "på högsta nivå" som upplevts så tål att noteras att hemmalaget saknade Rio Ferdinand, Nemanja Vidić och Michael Carrick.

Ungt var det i Arsenal, men om man räknar ut båda lagens medelålder så var de "23" för Arsenal som Manchester United.

Skillnaden?
Manchester United, regerande mästare, spelar med ett otroligt självförtroende. De gjorde tidigt klart med sina nyförvärv och har kunnat spela ihop sin trupp under sommaren. Man kan med rätta säga att de gjort allt det som Arsenal inte gjort.

Arsenals styrelse och tränare har valt att sälja spelare (med rutin) och att inte värva nytt i tid att svetsa samman ett lag. Arsenal är dessutom nu ett lag med ett uselt självförtroende. Det kan alla se. Jag orkar inte tjata mer om brist på ledarskap eller vinnarskallar, men även statistiken talar för att Arsenal kollapsade efter den bisarra förlusten på Wembley i februari, i finalen av Carling Cup som förlorades mot Birmingham (som sedermera åkte ur Premier League)

Såhär ser sviten ut sedan mars 2010:
D-D-D-W-D-D-W-D-D-L-W-L-L-D
I säsongsupptakten 2011
D-L-L

Och på ofta läsvärda bloggen "Gingers 4 Limpar" så finns sammanställd statistik över Arsenals sämsta ligasvit. Rekommenderas:
http://bit.ly/qM8CaE


Hur en sådan allvarlig situation ska förhindras för att inte kollapsen ska bli så pass permanent omfattande att laget bokstavligt talat hamnar på efterkälke under en lång och kännbar tidsperiod är nu närmast omöjligt att hitta någon quick-fix kring.

Att styrelse, och majoritetsägare Kroenke, som tränare Wenger har det full ansvaret för att man har tillåtit klubben att hamn i det läge man befinner sig är självklart.

Jag tror inte längre att svaret på problemen att köpa in någon ny spelare. En oerhört pressad Wenger lovade efter knocken i Manchester att en ny anfallare ska presenteras inom kort. Alla "vet" att det är Monacos sydkorean Park You-Chung. Hur han fixar spel i Premier League vet ingen. Få utanför Frankrike vet något alls om honom.

You-Chung var på väg till franska Lille. Och här blir det intressant apropå Arsenals scouting och rekrytering. Under sommaren blev till slut "det unga löftet", anfallaren Joel Campbell från Costa Rica klar för Gunners. Det sades att man fixat arbetstillstånd åt honom, men när ligan drar igång visar det sig att det inte är giltigt!

Nu få Campbell, sannolikt, lånas ut Lille, och Arsenal tar en tänkt rekrytering istället. Det känns som en hantering som inte är värdig Arsenal i all sin slarvighet.
Vad pågår?

Inga löften från VD Gazidis har följts. Stan Kroenke är knappast synlig, ordförande Peter
Hill-Wood har (lyckats) hålla käften i princip under hela sommaren. Wenger ser alltmer förhärdad ut och håller alltmer märkliga försvarstal på sina presskonferenser.

Det tycks ha funnits en oerhört naiv övertro på att man skulle lyckas behålla Fabregas som Nasri, att man skulle kunna ha lyckats pruta till sig stora man för små pengar.

Minns hur Aston Villas Ashley Young var på "Arsenals radar". Plötsligt slog Manchester United till och gjorde affär (utan att uppge prislapp) Inga krusiduller. Ett behov - ett köp. På söndagen såg vi hur skoningslös han är som fotbollsspelare.

Om Arsenal får fatt på några nyförvärv till och med onsdag natt återstår att se. Det kan vara så illa att många inte vill spela i Arsenal under den turbulens som råder. Även fotbollsspelare har öron, ögon och hjärna.

Det är så lätt att frossa i eländet i augusti 2011. Men kalla det oro. En genuin oro över en klubb man följt sedan barnsben. En klubb som framför sig har otroligt mycket att arbeta med. Som lag, men också inför sin bas - sina supportrar.

Är det några som skall äras en kväll som känns likt ett svart hål, så är det alla de Gonners som höll ställningarna på Old Trafford, trots debaclet. Det är stort att vara stor i förnedringens stund.

* * *
För snabbare rapporter - högt om lågt - häng med på Twitter:
http://twitter.com/swede_Arse

G4L!

Inga kommentarer: